Man kan groft sige, at der er 7 niveauer, man kommer igennem, når man laver en kortfilmsanalyse. Ved at klargøre de forskellige niveauer bliver det også fremover nemmere selv at komme i gang med at lave en kortfilmsanalyse.

Info, ydre og indre komposition og personer

En analyse begynder altid med, at man kender navn, instruktør, udgivelsesår og genre for kortfilmen. Derefter går du videre til selve filmens komposition, hvor man med fordel kan starte med at analysere de ydre kompositioner. De ydre kompositioner indrammer, hvordan filmen forløber. Her kigger man på intro, handlingen, outro og credits. I den indre komposition kigger man på handlingen. Her kan det være en hjælp at lave en handlingslinje, hvor man f.eks. fastlægger, hvornår konflikten opstår, og hvad der forhindrer hovedpersonerne i at løse den. Dernæst giver det mening at kigge på de personer, der spiller med i filmen.

Miljø/tid, virkemidler, fortolkning og konklusion

Andre ting, der kan sige noget om filmen findes i at kortlægge hvilket miljø og tid, filmen foregår i. Derudover kan man kigge efter virkemidler, som f.eks. billedskæring, symbolik eller filmtekniske virkemidler. Når man fortolker, skal man naturligvis bruge alt ovenstående og finde frem til, om der er et bestemt budskab, der lægges op til. Slutningsvis kan du konkludere, hvad du synes om filmen.