Ordet retorik kommer af det græske ord ‘retoriké tékne’, som oversættes til ‘talekunst’. Retorik drejer sig således om læren om talekunst. Traditionelt set har retorik beskæftiget sig med den gode mundtlige og skriftlige fremstilling.

Retorik i antikken

Den græske uddannelse i antikken bestod hovedsageligt af undervisning i retorik. Det handlede om at kunne tale godt og skrive taler. Der var sågar professionelle til at skrive taler, hvis man ikke kunne selv.

Appelformer og virkemidler – Fang modtageren!

Når vi taler om retorik i dag, handler det ofte om, hvordan vi fanger modtageren og får vores budskab frem. Her kommer de tre appelformer logos, pathos og ethos ind i billedet.
Sammen med en lang række andre virkemidler, kan brugen af appelformer være med til at overbevise modtageren. Det var Aristoteles, retorikkens grundlægger, der formulerede appelformerne tilbage i antikken.

Retorik i dag

Retorik er stadigvæk meget relevant i dag. Det er en akademisk disciplin, som kan studeres på universitet.
Retorik er vigtigt i mange dele af vores samfund. Politik er et af de områder, hvor retorik er vigtig, da det gælder om at overbevise vælgeren om at tage et bestemt standpunkt. En god talekunst er derfor vigtig for en politiker, som vil vælges.