Et tema og et emne minder meget om hinanden. Emnet er det konkrete som en tekst handler om og et tema er det teksten generelt handler om. Temaer er ofte noget som ungdom, kærlighed, overgange i livet eller lignende. Læg mærke til, at temaer ofte er formuleret i et ord eller få ord.

Hovedtema vs. Sidetema

Der kan sagtens være flere temaer i en tekst. En tekst kan f.eks. sagtens handle om både kærlighed og ungdom. Dog kan der kun være et hovedtema, som er det tema, som teksten er mest præget af. Hvis kærlighed er hovedtemaet, så vil man kalde ungdom for sidetemaet. Der kan godt være flere end et sidetema.

Genre

Man kan arbejde med tema i alle genre. Ofte vil det være digte og noveller, hvor du skal finde temaet. Dog er der også tale om temaer i f.eks. billeder.

Brug af tema

Tema kan godt virke overflødigt, men hvis man hurtigt får fastsat temaet, kan det gøre det meget nemmere at forstå teksten. Især i digte og mere abstrakte noveller vil man opleve, at man ikke kan analysere på teksten, før man har fået fastsat, hvad teksten handler om. Her er det smart at kigge på nogle af de populæreste temaer, som ensomhed, ungdom, kærlighed osv.